17.6.2022 Od admin

Staňkov postoupil do divize – právě před půlstoletím

Právě před půlstoletím, v polovině června 1972, byl fotbalový Staňkov ve znamení velké události. Áčko si vítězstvím v Ostrově tam tamní Škodovkou 2:1 zajistilo postup do divize. Kolo před koncem už byla zásadní tajenka vyřešena – zbývalo ještě přidat příslovečnou třešničku na dort. Aby tento nesporný úspěch podtrhlo i 1. místo v konečné tabulce.

K tomu bylo zapotřebí porazit béčko Slavie Karlovy Vary. První tým tohoto klubu sestupoval z III. ligy do divize, a tak rezerva postupové ambice mít nemohla, ovšem po většinu sezony trůnila na nejvyšší příčce. Před zahájením posledního dějství sezony Staňkov vedl o bod, takže stále mohl o prvenství přijít, zvlášť když na pořadu 26. kola krajského přeboru byl jeho souboj právě se Slavií B.

Za krásného již letního počasí se kolem staňkovského škvárového hřiště natlačilo přes tisíc diváků (oficiálně 1 050, ale určitě jich bylo víc), kteří sledovali koncert hodný budoucího účastníka divize. Staňkovští vedli po prvních 45 minutách 4:0, když dvě branky dal Miroslav Bešta, po jedné přidali Bohumil Hujsa a Josef Volf. Ve druhé půli se již víceméně jen dohrávalo, domácí chtěli potěšit oči diváků pěknými akcemi, kterých bylo k vidění víc než dost. Prostě exhibice v podání čerstvých mistrů kraje.

Když píšťalka rozhodčího zazněla naposledy, hráči museli s oslavami ještě chvilku počkat. Spolu s nadšenými diváky vyrazili na průvod do sokolovny, kde se teprve všechno náležitě rozjelo a pamětníci potvrdí, že to skutečně byla oslava z kategorie těch, na které se ještě dlouho vzpomíná.

Staňkov se dočkal největšího úspěchu ve své fotbalové historii, poprvé postoupil do republikové soutěže. Pro pořádek připomeňme, že mužstvo vedl trenér Vladimír Sellnar, v posledním zápase proti Karlovým Varům měl k dispozici brankáře Berku a do pole včetně náhradníků Hříbala, Josefa Volfa, Jaroslava Volfa, Ircinga, Frantu, Beštu, Mlnaříka, Roučku, Vítka, Řeháčka, Hujsu a Zahoře.