18.5.2022 Od admin

Je tomu 70 let, co se hrál zápas Staňkov-Nýřany před ligovou návštěvou

Neděle 18. května 1952. Na programu bylo 9. kolo krajského přeboru, vůbec poprvé v historii na sebe v mistráku narazily týmy Staňkova a Nýřan. V dresu domácích borci jako Mandík, Chlíbec, Konečný, Tomášek, Benda, za hosty hráči, kteří na konci 40. let kopali divizi – Behenský, Prokeš, Kroc, Lavička. A navíc šlo o utkání, jehož vítěz se mohl posunout na 1. místo tabulky. Pořádně atraktivní záležitost, ale i tak přišlo takové množství diváků, které výrazně převýšilo tehdy velmi vysoký průměr. Kolem hřiště, kde ještě nebyla tribuna, se natěsnaly – někde i ve více řadách – tři tisícovky diváků!

Taková kulisa na mistrovském zápase ve Staňkově nikdy předtím ani potom nebyla (jen za války na LTC Praha přišel srovnatelný počet). Zápas to byl vyrovnaný a ostrý, domácí poslal do vedení Chlíbec, který skóroval neobvykle hlavou. Drobný technický záložník měl totiž jiné přednosti než vyhrávat hlavičkové souboje. Ve druhém poločase se Nýřanským podařilo srovnat, když gól vstřelil Kroc.

I remíza vynesla Staňkov na 1. příčku tabulky, na které sice nevydržel (sezonu dokončil na 4. pozici, Nýřany byly sedmé), ale zápas je to jistě památný a jeho aktéři z řad hráčů i diváků na něj dlouho vzpomínali.